Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2de 1 Kent Söyleşileri- ''Azalan Protein Kaynaklarına Karşı Sürdürülebilir, Organik Atık (Waste Free) Dönüşümü’’-Afşin GÜLTEKİN
3 Şubat 2022 | 14:59

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ‘’Fakülte Tanıtımı, Öğrenci İlişkileri, Dış Paydaşlar, Sosyal Etkinlikler ve Birim Faaliyet Hazırlama Komisyonu’’ tarafından düzenlenen, Afşin GÜLTEKİN’in konuşmacı olduğu ‘''Azalan Protein Kaynaklarına Karşı Sürdürülebilir, Organik Atık (Waste Free) Dönüşümü’’ 2de 1 Kent Söyleşisi bölümümüz öğretim elemanlarından Sayın Arş. Gör. Tutku Gizem YAZICI’nın moderatörlüğünde 09.12.2021 tarihinde yaklaşık 71 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Söyleşi, Afşin GÜLTEKİN’in özgeçmişi ile başlamıştır ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu olarak nasıl girişimci/iş insanı olduğunun süreci üzerinde durulmuştur. Sunuma atık yönetiminin önem kazanmasından ve bunun türlerinden ve yeni teknolojilerin (anaerobik ayrıştırma, gazlaştırma, kompostlaştırma vs.) yeterli olmadığından bahsedilerek başlanmıştır. Günümüzdeki protein kaynaklarının gelecekte yeterli olmayacağı ve her 1 kg protein üretimi için harcanan kaynakların fazlalığından dolayı daha sürdürülebilir bir gelecek için neler yapılabileceği konusunda sinek ve türlerinden protein üretiminin süreci üzerinde durulmuştur. Sadece protein için değil, bu süreçte ekonomik değeri yüksek ürünlerin de ortaya çıkıldığı anlatılmıştır. Avantajların yanında biyolojik, kimyasal, alerjik ve çevresel risklerden de bahsedilmiştir. Azerbaycan’da PROVIVE tarafından yapılan proje örnek olarak anlatılmıştır. Planlama açısından yer seçimi yapılırken ham maddeye yakınlığın öncelikli kriter olduğu (yaklaşık 25 km uzaklık) söylenmiştir. Projedeki fabrikaların nasıl çalıştığı ile ilgili animasyon sunulmuştur. Sunum sorularla ve teşekkürler ile sona ermiştir.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image